Сайт в режимі тестування та наповнення. Стара версія доступна за посиланням: old.shostka-rada.gov.ua

Бактеріальний опік плодових-небезпечне карантинне захворювання плодових насаджень

24/01/23

Хвороби – це одна з актуальних проблем, яка виникає при вирощуванні саду. Серед них – бактеріальний опік плодових. Цю хворобу без перебільшення можна вважати найнебезпечнішою, адже господарями є понад 170 видів рослин.

Уражуючи вегетативні і генеративні органи, хвороба завдає серйозної шкоди що зумовлює зменшення врожайності, пригнічення загального стану і стійкості рослин.  У районах поширення бактеріального опіку щороку відмирає в середньому від 5 до 15% дерев, проте втрати нерідко сягають 60—80%.

Зараження рослин може відбуватися в різні періоди вегетації, коли температура повітря є оптимальною для розмноження бактерій, а також наявне зволоження, опади та комахи переносники. Виділяють три критичні періоди появи хвороби: ранньовесняний (період розпускання бруньок і цвітіння), літній (період інтенсивного росту дерев) та осінній (період посиленого сокоруху).

Характерні симпотоми: бруньки, квітки, листя і молоді пагони чорніють, скручуються, але не опадають, а залишаються на дереві впродовж усього періоду вегетації, дерево виглядає ніби обпаленим, звідси і назва захворювання –«опік». За сильного розвитку та пізнього ураження ушкоджуються і зав’язі пло­дів – вони всихають, некротизуються й муміфікуються, однак залишаються висіти на дереві.

Майже зрілі плоди темнішають, на них може виступати характерний бактеріальний ексудат блідо-жовтого кольору.

Нерідко садівники вважають, що рослина прив’яла від посухи чи пожовтіла від поганого дощу, хоча насправді це може бути далеко не короткочасне й спричинене не природними катаклізмами явище, а ураження бактерією Erwinia amylovora (Burrill) Winslowetal. Опік плодових поширюється з посадковим і прищеплювальним матеріалом, інструментами при обрізку гілок, переноситься комахами-запилювачами: бджолами, осами, мухами, попелицями.

Джерелами захворювання можуть служити інфіковані плоди і тара. Для попередження занесення і розповсюдження на свою присадибну ділянку небезпечного карантинного захворювання – бактеріального опіку плодових культур – необхідно при купівлі ретельно оглядати зовнішній вигляд посадкового матеріалу. 

Саджанці плодових і декоративних культур бажано купувати в організаціях, які займаються виробництвом і  реалізацією посадкового матеріалу, що проходить постійний фітосанітарний контроль. Також слід систематично обстежувати насадження на своїй присадибній ділянці на виявлення ознак захворювання. 

Для профілактики хвороби необхідно викорчовувати дикорослі плодові та глід, які можуть бути носіями інфекції. Для запобігання поширенню бактеріальним опіком плодових запроваджена інтегрована програма хімічних заходів у поєднанні з поліпшенням санітарного стану садів, підрізуванням, викорчовуванням, підживленням дерев і використанням стійких або толерантних сортів.

У Європі використовують такі хімічні препарати як Фламеквін, Касугаміцин, Фосетил. Для стримування розвитку бактеріального опіку плодових рекомендуються обробки мідьвмісними препаратами.  

Сергій Авраменко, державний фітосанітарний інспектор.