Сайт в режимі тестування та наповнення. Стара версія доступна за посиланням: old.shostka-rada.gov.ua

У Шостці підвели підсумки Міжрегіонального фестивалю «Вареники-Шостка-Фест-2018» (+сюжет)

14/02/19

Патріотично-гастрономічний фестиваль  започаткований Шосткинським ВПУ ще у 2016 році. Конкурс проходить під патронатом міського голови Миколи Ноги за підтримки Шосткинського міськвиконкому, Шосткинської РДА, благодійного фонду «Перспектива».

 

12 січня 2019 року відбулася урочиста церемонія нагородження переможців Третього Відкритого регіонального фестивалю  «Вареники-Шостка-Фест-2018». Цікаво, що цього разу свято вийшло за межі регіону.  У ньому взяли участь 47 команд з навчальних закладів організацій Шостки та її району, Сум та Сумської області і Києва. Загалом —  94 чоловіки. Конкурс об’єднав не тільки колективи з різних міст, а й різні вікові категорії — від 14 до 80 років. Всі конкурсанти зізнавались, що дуже полюбляють їсти вареники у повсякденному житті та знають чимало цікавих рецептів їх приготування. «Мой муж – фанат вареников, так что на нашем столе они появляются очень часто», — говорить Світлана Сергієнко, учасниця команди під назвою «Відрада» (смт Вороніж).

Приготування вареників під час фестивалю супроводжувалось українськими піснями та жартами. Учасники змагались у декілька турів та у таких номінаціях: «Аматори-студенти», «Юні аматори», «Майбутні  професіонали», «Фанати вареників» та «Метри кулінарії».

Їстівні шедеври оцінювало компетентне журі на чолі з інженером -технологом харчової промисловості, приватним підприємцем з виготовлення борошняних кулінарних виробів – Тукало Віктором Васильовичем. Цікаво, що в цьому  році  оцінювались не тільки вареники, а й соус до них. «Меня больше всего впечатлили вареники с шоколадной начинкой», — сказав глава журі перед церемонією нагородження.

 

Треба зазначити, що кожна команда складалась з двох учасників. Як було наголошено під час урочистої частини, конкурс створений задля  виховання патріотизму, поваги до культурних цінностей українського народу, створення максимально сприятливих умов для морального, естетичного виховання молоді. «Бажаю всім міцного здоровя, творчих успіхів, подальших напрацювань в проведенні фестивалів і конкурсів в напрямку нашої національної культури. Я впевнена, що такі свята потрібні для нашої молоді!», — сказала зі сцени Ніна Сивава, заступник міського голови.

 

Першими були нагороджені найменші учасники фестивалю. Переможцями у номінації «Юні аматори» стали конкурсанти з Новгород-Сіверської державної гімназії ім. Ушинського. 15-річні Роман та Владислав зробили вареники із карамелізованою грушею, горіхами та медом. Хлопці зазначають, що готувати їх навчили батьки та шкільні вчителі.

 

У категорії «Аматори-студенти» перемогу здобула команда «Інь+янь» Київського  коледжу бізнесу та аналітики, Національної академії статистики, обліку та аудиту. «Ми готували з особливим настроєм. У нас – вареники з м’ясом, капустою. Родзинкою став соус, до складу якого увійшов – соєвий соус, імбир, мед та крохмаль», — розповідає учасниця команди Аліна.

У номінації «Фанати вареників» відзначилась  команда «Карась і Одарка» з Шосткинської гімназії. До її складу увійшли Світлана Данько та її син-школяр Ілля. Вони приготували вареники із маком за традиційним сімейним рецептом, що був переданий ще від прабабусь. Ілля зізнається, що має свій секрет приготування традиційної української страви, проте ділитись ним не захотів.

 

На сцену були запрошені і ті учасники, що боролись за звання «Метрів кулінарії». Тут першість виборола команда під назвою «Умілі руки» з Конотопського професійно-технічного училища.

 

Найкращими  у категорії «Майбутні професіонали» виявились «Чорноморські коки» Шосткинського  ВПУ. Учасниці команди Олена Журба та Людмила Воробйоварозповідають, що вареники ліпили на «морську тематику», тому й назвали їх «вареники по-флотськи». В склад страви увійшла тушонка та сир.

Гран-прі фестивалю отримала команда під назвою «Браві козаки» Сумського центру професійно-технічної освіти харчових технологій, торгівлі та ресторанного сервісу.

 

Автор ідеї фестивалю – директор Шосткинського ВПУ  Олександр Гурба. Він зазначив, що цьогоріч конкурс був наймасовішим. «На наступний фестиваль я чекаю професійні команди від наших закладів масового харчування!», — наголосив Олександр Анатолійович.

Разом з подяками і дипломами всі переможці фестивалю отримали ще й подарунки.